De 3 meest gemaakte fouten in vacatureteksten anno 2022

Schrik jij ook als je leest dat 91% van alle vacature teksten een onvoldoende scoort? Ik wel, want grote kans dat ik vroeger wel eens de fout in ben gegaan, of dat die van jou daar nu onder valt.

De afgelopen jaren zijn er veel ontwikkelingen geweest op de arbeidsmarkt die ervoor zorgen dat jouw vacature tekst anno 2022 echt anders moet. Eén van die ontwikkelingen…

| Een enorm tekort aan personeel in veel sectoren.

Maar wat doen we dan precies fout?

  1. We vragen echt nog te vaak een schaap met 5 poten. Die is zonder krapte op de arbeidsmarkt al lastig te vinden, kan je je voorstellen hoe dat nu is?
  2. We verliezen de doelgroep uit het oog. We zien allemaal wel in dat het niet makkelijk is om kandidaten te vinden, en dus willen we opvallen. Maar we hebben niet allemaal dezelfde doelgroep als Coolblue. Die hun vacatures overigens heel goed schrijven, maar wel specifiek gericht op hun doelgroep. Dus als jouw bedrijf anders is dan Coolblue, schrijf dan vacatureteksten die passen bij jouw bedrijf. Doe onderzoek naar jouw doelgroep, en wees authentiek.
  3. Geen salaris in de vacature zetten. Anno 2022 kan dit echt niet meer. Tuurlijk wil je dat een kandidaat kiest voor jouw bedrijf en niet alleen voor het geld. Maar uiteindelijk weten we allemaal dat de kandidaten ook gewoon werken om de hypotheek te kunnen betalen en logischerwijs vinden ze het fijn als er een stap valt te maken. Buiten het feit dat kandidaten het vervelend vinden, is het niet goed voor je vindbaarheid. Het is namelijk een eis van Google for Jobs, anders beland je gewoon onderaan de lijst.

Hulp, tips of eens sparren over het schrijven van een vacaturetekst? Dan mag je altijd vrijblijvend contact met ons opnemen. Wij helpen je graag verder.