AI in recruitment: Marco probeert ChatGPT

AI in recruitment: de kracht van slimme vacatureteksten schrijven

Met de opkomst van AI in recruitment met technologieën zoals ChatGPT, verandert de manier waarop we vacatureteksten schrijven. Deze tool genereert in een handomdraai vacatureteksten met behulp van kunstmatige intelligentie en natural language processing. Maar is het wel de beste manier om je teksten te schrijven? In deze blog bespreken we de voor- en nadelen van het schrijven van vacatureteksten met ChatGPT, en geven wij je tips om deze tool effectief in te zetten, met duidelijke prompts.

Waarom AI in recruitment voor vacatureteksten inzetten?

Het klinkt verleidelijk: teksten laten schrijven door AI. Geef een opdracht aan ChatGPT en ontvang in een minuut een complete vacaturetekst. Dat is nog eens efficiëntie in schrijven! AI is breed inzetbaar en zeker bij het schrijven van vacatures bespaart het tijd. Je hoeft niet meer zelf na te denken en hebt snel een opzet voor je neus. Het werkt echter niet altijd zo simpel. Laten we eens kijken naar de voor- en nadelen voor AI in recruitment.

AI in recruitment: teksten schrijven

 

De voordelen van vacatureteksten schrijven met ChatGPT

Het inzetten van ChatGPT voor recruitment levert een aantal handige voordelen op:

⏰ Het bespaart tijd. Dat lege Word document wordt nu sneller gevuld dan wanneer je vanaf scratch begint. Jij besteedt je tijd aan het aanpassen van de teksten die deze tool je biedt.

💡 Het geeft inspiratie. Naast het besparen van tijd biedt ChatGPT toegang tot creatieve suggesties en een breder scala aan ideeën, vooral handig als je vastzit op een bepaald punt in de tekst.

📐 Structuur. Mis je structuur in je tekst? ChatGPT geeft slimme tips zodat jij je vacaturetekst verbeterd en hoe je hem opbouwt.

🔗 Consistentie. Handig om dezelfde stijl en toon te behouden over al je vacatures.

🌍 Meertaligheid. Wil jij jouw tekst vertalen naar een andere taal, dan is dit eenvoudiger dan dit zelf onder handen te nemen.

De nadelen van vacatureteksten schrijven met ChatGPT

Bij Deel-een-recruiter merkten we verschillende problemen bij het inzetten van AI voor vacatureteksten:

❓ Gebrek aan specifieke context. ChatGPT helpt bij het waarborgen van consistentie in de tekst, maar mist vaak de nuance die de persoonlijke touch aan een bedrijfscultuur toevoegt.

📖 Het gebruik van clichés. Helaas voegt ChatGPT veel clichés toe aan de vacatureteksten, wat de leesbaarheid vermindert.

🔍 Impact op je SEO-score. De tool schrijft vaak globale teksten; voor goede vindbaarheid moet je specifieke zoekwoorden handmatig toevoegen.

🤖 Afhankelijkheid van technologie. Te veel vertrouwen op ChatGPT leidt tot een afname van schrijfvaardigheden binnen het team.

🔄 Beperkte alternatieven. ChatGPT houdt soms niet volledig rekening met synoniemen of variaties, waardoor de gewenste woorden niet altijd worden vervangen zoals gevraagd.

Hoe kun je AI in recruitment voor vacatureteksten wel gebruiken?

Hoe je AI in recruitment voor vacatureteksten, zoals ChatGPT, dan wel inzet? Geef allereerst een goede en duidelijke opdracht. Alleen dan geeft dit hulpmiddel goede teksten voor bijvoorbeeld:

  • Algemene vacatureteksten met minimale informatie
  • Het schrijven van een vacaturetekst met bepaalde informatie
  • Een vacaturetekst herschrijven in een andere stijl

Een goede en duidelijke opdracht geef je door concreet te zijn. Dus niet: ‘’Schrijf een vacaturetekst voor een implementatiespecialist’’. Dit is te algemeen en het geeft niet genoeg informatie over wat voor persoon er nodig is.

Vier voorbeelden van prompts voor ChatGPT

Voorbeeld 1
‘’Schrijf een vacaturetekst voor een implementatiespecialist met minimaal drie jaar ervaring met implementaties van SaaS-producten. De kandidaat moet ook bekend zijn met het geven van trainingen en in staat zijn om goed door te vragen en mee te denken met de klant.’’

Voorbeeld 2 (zelf in te vullen)
Je bent een recruiter voor [organisatie]. Onze organisatieactiviteiten bestaan uit [organisatieactiviteiten]. Belangrijk voor ons is dat [aspecten die belangrijk zijn voor de organisatie]. Schrijf, met jouw ervaring, een pakkende vacaturetekst door de functie van [functie]. Begin met een inleiding en houd daarna deze volgorde aan:

 – [Bedrijfsinformatie] – [Functieomschrijving] – [Arbeidsvoorwaarden] – [functie-eisen] – [call-to-action] Maak gebruik van opsommingstekens.

Onderstaand voorbeeld is opgebouwd uit meerdere delen om je vacature zo specifiek mogelijk te maken.

Voorbeeld 3
Stap 1:
Help me een vacature op te stellen voor een risicomanager in Groningen bij Cratos Consulting. Jij bent de expert in het schrijven van wervende vacatures. Je houdt van verrassend taalgebruik, pakkende zinnen en gedurfde titels. Een goede vacature is kort en krachtig, en bevat geen clichés. Optimaliseer voor SEO op het zoekwoord risicomanager.

Stap 2: ‘’Herschrijf de vacature met de volgende aanvullende informatie:

  • Werktijden: hybride werktijden. De ene dag werk je thuis en de andere dag werk je bij de klant. Eén keer per maand kom je naar kantoor voor een training met het hele team.
  • Het brutosalaris voor deze functie ligt tussen de €3000,00 tot €6.250,00 bruto per maand
  • Ervaring op het gebied van integrale beheersing of risicomanagement is vereist’’

Geef hierbij zo concreet mogelijk weer wat je zoekt en vermijd clichés of leg ze uit (waarom moet iemand resultaatgericht zijn?)

Tot slot

Nadat je de basisversie van de vacature hebt ontvangen, voeg je de opbouw en stijl toe die bij je bedrijf past. Gebruik eigen terminologie en/ of de unieke missie en visie. Het is belangrijk om de vacature goed te lezen en na te denken of het past bij de doelgroep die je voor ogen hebt. Pas zo nodig de vacaturetekst aan waar nodig.

Ben je helemaal tevreden met de vacaturetekst, dan deel je hem nog een keer met ChatGPT en vraag je of er aanvullingen of verbeteringen nodig zijn.

AI in recruitment integreren in je proces

Ben jij klaar om ChatGPT te integreren in je recruitmentproces? Begin met het verkennen van de mogelijkheden, want deze tool is niet alleen handig voor het schrijven van vacatureteksten, ook voor andere soorten tekst, zoals social media posts of interne communicatie. Kom je niet uit een aantal vragen voor een sollicitatiegesprek? Ook dan helpt ChatGPT je.

Wil je meer weten over ChatGPT en het schrijven van (vacature)teksten? Frankwatching heeft er een interessant artikel over geschreven.

Belangrijk!

Let er wel op dat je de tekst altijd herschrijft omdat niet alles wat ChatGPT zegt de waarheid is of dat er auteursrecht op zit. Blijf dus altijd kritisch en gebruik een plagiaatscanner. Doe je dit niet, dan krijg je mogelijk een penalty van Google. En ook al is de tekst origineel, de stijl en inhoud sluiten mogelijk niet goed aan bij je merk of bedrijfscultuur.