Personeelsverloop is een uitdaging waar genoeg bedrijven mee worstelen. Iedere keer dat een waardevolle medewerker vertrekt, verlies je niet alleen kennis en ervaring. Je loopt ook tegen de kosten van het werven en inwerken van nieuw talent aan. En laat nu net in de krappe arbeidsmarkt de kandidaten niet voor het oprapen liggen. Gelukkig zijn er manieren om personeelsverloop te voorkomen. In deze blog ontdek je 10 effectieve tips die je direct toepast om je team gemotiveerd en betrokken te houden en hierdoor vermindert je personeelsverloop aanzienlijk. Klaar om de loyaliteit van je medewerkers te gaan versterken? Lees dan snel verder!
Tip 1 Duidelijke communicatie
Communicatie is key. Ga altijd in gesprek met je medewerkers en zorg dat de interne communicatie goed is. Organiseer bijvoorbeeld regelmatig groepsbijeenkomsten en/ of praat met elke medewerker individueel. Op die manier kom je erachter wat er leeft op de werkvloer en of medewerkers ergens tegenaan lopen. Zo voelt je personeel zich gehoord en ontstaat er minder snel een personeelsverloop.
Tip 2 werknemers meteen welkom laten voelen
Wist je dat 69% van de medewerkers minimaal drie jaar bij een bedrijf blijven als ze een goed onboarding programma hebben gehad? Zorg er daarom voor dat jij je medewerkers vanaf het begin betrekt en regel meteen alle praktische zaken. Koppel bijvoorbeeld een nieuwe medewerker aan een bestaande medewerker zodat hij of zij sociaal geïntegreerd wordt.
Tip 3 Doorgroeimogelijkheden
Het tekort aan doorgroeimogelijkheden in een bedrijf is een van de meest voorkomende redenen waarom jonge medewerkers stoppen met werken bij de organisatie. Leer daarom de professionele ambities kennen van jouw medewerkers en blijf hierover in gesprek. Deze medewerkers zijn nog volop in ontwikkeling en daarom is het belangrijk dat ze de kans krijgen om zich verder te ontwikkelen in het werkveld.
Door tijd te investeren in de ontwikkeling van jonge medewerkers is het mogelijk om als organisatie nieuwe werkplekken te vullen met vertrouwd personeel. Op die manier groeien ze door binnen het bedrijf en kiezen ze niet voor een senior functie bij een ander bedrijf. Op die manier houd je het personeelsverloop beperkt.
Tip: in de meeste vacatures worden ‘doorgroeimogelijkheden’ aangegeven. Zet er ook bij waarin ze kunnen doorgroeien of wat de mogelijkheden zijn. Wees zo concreet mogelijk!
Tip 4 Goede balans tussen werk en privéleven
Een goede werk-privébalans is belangrijk in het behouden van bestaande medewerkers. Veel werkgevers denken ‘’als ik mijn medewerkers voor acht uur per dag betaal, dan verwacht ik acht uur lang maximale inzet van mijn werknemers.’’ Mensen zijn geen biologische machines en werkgevers houden er geen rekening mee dat productiviteit in golven komt. Geef daarom autonomie: laat medewerkers (indien mogelijk) zelf bepalen waar, wanneer en hoe ze hun werk uitvoeren.
Tip 5 Zorg voor goede arbeidsvoorwaarden
Betaal je medewerkers een passend loon en onderzoek regelmatig of het tijd is voor een verhoging. Ook zijn secundaire arbeidsvoorwaarden erg belangrijk en dit zorgt dan ook voor loyaliteit en werkplezier. Geef je personeel op verschillende manieren net dat beetje extra:
- Meer vakantiedagen dan gebruikelijk in de branche
- Een abonnement cadeau geven op de sportschool, streamingsdienst of iets anders
- Zorg voor ontspanningsmogelijkheden op kantoor. Denk aan een ruimte voor games, darten of tafelvoetbal. Of doe elke dag 10 minuten mindfulness, goed voor het brein en de werkprestaties.
- Regel flexibele werktijden als dat mogelijk is. Bijvoorbeeld niet stipt om 9 uur beginnen, maar aanwezig zijn tussen 8 en 9.
- Regelmatig teamuitjes en teambuildingen of zelfs een jaarlijkse reis naar het buitenland
Tip 6 Feedback van medewerkers
Kijk eens naar je bestaande medewerker en luister naar ze. Deze medewerkers zijn de beste informatiebron wanneer je jouw bedrijf succesvoller wilt maken en personeelsverloop tegen wilt gaan. Zorg voor medewerker enquêtes om snel en effectief feedback te verzamelen van externe medewerkers. Daarnaast is het ook belangrijk om testimonia of interviews af te nemen bij je medewerkers en deze te delen op je website. Op die manier zien potentiële medewerkers hoe het is om te werken bij het bedrijf.
Mocht een medewerker toch besluiten om weg te gaan is het altijd verstandig om een exitgesprek aan te gaan. Wat dreef de medewerker om een andere baan te zoeken? Focus je op die punten zodat je dit toepast op de werkvloer om het bedrijf nog beter te maken.
Tip 7 Goede werksfeer
Dit is ook een van de belangrijkste factoren tegen personeelsverloop. Werksfeer maakt en staat dat iemand elke dag met plezier naar zijn of haar werk gaat. De ‘ouderwetse strenge manager’ die geen ruimte geeft voor gezelligheid slaat de plank volledig mis. Zorg ervoor dat je samen successen viert, dat iedereen gelijk is op de werkvloer, open communiceert en ruimte biedt voor gezelligheid. Vooral bij Gen Z zijn dit belangrijke redenen om te kiezen voor een baan.
Zorg er dan ook voor dat je dit uitstraalt op je website, social media en in video’s. Denk verder dan de standaard zinnen als ‘informeel team’ en ‘leuke medewerkers’ in je vacaturetekst. Leg uit waarom medewerkers het bij je bedrijf zo’n goede werksfeer vinden.
Tip 8 comfortabele kantine en pauzeruimte
De omgeving waar je werkt speelt al een belangrijke rol en daarbij hoort een comfortabele kantine en pauzeruimte ook zeker bij. Samen eten bevorderd dan ook de teamspirit in plaats van even snel je brood opeten achter je computer, ‘want het werk moet af’. Neem de tijd voor je lunch en nog beter: strek met diegenen die er zin in hebben nog even buiten de benen.
Tip 9 Jouw employer brand
Steeds vaker wordt de term employer branding naar boven gehaald en niet voor niets. Zeker jonge werknemers willen zich identificeren met het bedrijf waar ze voor werken. Met een goede employer branding krijg je met jouw bedrijf een voorkeurspositie en behoud je jouw bestaande medewerkers. Laat dat net datgene zijn waar we jou bij kunnen helpen! Met ons pakket + Employer Branding helpen wij jou de markt op met een sterk werkgeversmerk.
Tip 10 Geef verantwoordelijkheid en reflecteer
Verantwoordelijkheid en vertrouwen geven tegen personeelsverloop is erg belangrijk voor bestaande medewerkers. Het vergroot hun gevoel van zelfstandigheid en maakt ze nog meer betrokken bij je bedrijf. Waardering en feedback krijgen is dan ook erg belangrijk voor de huidige generaties. Stel bijvoorbeeld samen doelen op waar de medewerker aan werkt gedurende het jaar en plan regelmatig een feedbackgesprek in. Op die manier groeit de medewerker zowel op werkgebied als persoonlijk. Daarnaast werkt het ook motiverend om regelmatig complimenten te krijgen.
Zo helpen wij jou met het tegengaan van personeelsverloop
Niet alleen helpen we jou bij het versterken van je werkgeversmerk. Deel-een-recruiter helpt je graag om jouw personeelsverloop tegen te gaan. Kies uit een van onze pakketten om goed van start te gaan, van A tot Z het recruitmentproces uit handen te geven of zelfs met een plan op maat. We komen graag met je in gesprek hoe we er samen voor zorgen dat we niet alleen jouw bestaande vacatures invullen, ook hoe jij je bestaande medewerkers kunt behouden met employer branding.