Worden recruiters langzaam overgenomen door robots?

Hey Chat GPT kan je voor mij een blog schrijven over AI en recruitment?

Technologie ontwikkelt zich op dit moment heel snel. Ik word er bijna bang van. Het is ook niet zo gek dat kunstmatige intelligentie (AI) een steeds grotere rol begint te spelen in diverse industrieën. De wereld van recruitment is geen uitzondering. Maar dit roept bij mij wel de vraag op: “Worden recruiters (mijn werk dus) langzaam overgenomen door robots?
Bij Deel-een-recruiter zijn we al een tijdje bezig met het onderzoeken van manieren om ons werk efficiënter en minder tijdrovend te maken. Dat scheelt tenslotte ook weer in de hoeveelheid uren die we aan onze collega’s/klanten moeten schrijven. Gelukkig zijn er tegenwoordig veel manieren om ons hierbij te helpen.
Maar kan ik nu op het strand liggen terwijl de computer het werk doet en toch mijn salaris krijgen? Nee! Werken zal ik!
Gelukkig vind ik mijn werk leuk. Met de komst van AI vind ik het misschien zelfs nog leuker, omdat tijdrovende en minder leuke taken nu sneller afgehandeld kunnen worden. Dit betekent dat ik meer tijd overhoud om:

Elke sollicitatie met aandacht te behandelen en zo de wensen en ambities van kandidaten beter te begrijpen.

Mij te richten op de kandidaten zelf, aangezien het menselijke aspect heel belangrijk blijft. Niemand zit te wachten op een Inmail van ChatGPT, of een interview afgenomen door een computer… toch?

Een goed gestructureerde kandidatenreis te creëren.

Relaties op te bouwen met potentiële kandidaten.

Strategisch naar de recruitmentprocessen te kijken.

Mijn focus te leggen op recruitmentmarketing.

De organisatie goed op de kaart te zetten als werkgever (employer branding).

Waar ik AI wel voor gebruik: spellingcontrole (:p), inspiratie, het opstellen van goede sollicitatievragen, boolean search strings, enzovoort.
De juiste balans vinden is belangrijk.
De toekomst van recruitment ligt in het vinden van de juiste balans tussen AI en menselijkheid. Hoewel AI taken kan automatiseren en efficiëntie kan vergroten, blijft het menselijk aspect belangrijk.
Samen Sterker
In antwoord op de vraag of recruiters langzaam worden overgenomen door robots, kan ik gelukkig stellen dat dit niet het geval is. AI is een krachtig hulpmiddel dat kan bijdragen aan de efficiëntie en nauwkeurigheid van het proces, maar het kan nooit de unieke menselijke eigenschappen en intuïtie vervangen die ervaren recruiters bieden.
PS: Chat GPT had best een aardige opzet voor mijn blog. Maar mijn inzichten, schrijfstijl en mening zag ik daar niet in terug. Een kleine spellingcheck, daar deinsde Chat GPT gelukkig niet voor terug. Het blijft een handige tool. Heb je toch nog een foutje gevonden? Geef ChatGPT dan de schuld! 😉

Amy van der Hulst