Al jaren is te veel werkdruk of werkstress een reden voor een ziekmelding. Daarom besteden we van 11 tot 15 november, tijdens de week van de werkstress, aandacht aan verschillende onderwerpen rondom werkstress. Wat is stress op de werkvloer, hoe herken je het en wat zijn handige tips om stress op de werkvloer tegen te gaan? Dat vertellen wij je in deze blog.
Wat wordt verstaan onder stress op de werkvloer?
Werkstress ontstaat wanneer de eisen van het werk niet meer in balans zijn met de middelen of mogelijkheden die een medewerker heeft om aan die eisen te voldoen. Een aantal factoren voor stress op de werkvloer zijn:
- Hoge werkdruk
- Onvoldoende tijd om je werk af te maken of goed te doen
- Een arbeidsconflict
- Slechte werkomstandigheden
- Te weinig pauze kunnen houden
- Grensoverschrijdend gedrag
Oorzaken van stress hoeven natuurlijk niet altijd werk gerelateerd te zijn. Ook in de privésfeer en de maatschappij heb je te maken met klachten die zich wel uiten op de werkvloer.
Stress raakt meer mensen en duurt langer
Het aantal stress gerelateerde ziekmeldingen nam in 2023-2024 met 8% toe. Dit zorgt voor een stijging van maar liefst 30% in vijf jaar, blijkt uit cijfers van ArboNed en HumanCapitalCare. Eén op de vier verzuimdagen wordt veroorzaakt door stressklachten en medewerkers vielen hierdoor gemiddeld ook iets langer uit. Zo’n toename vormt uiteindelijk een risico voor de continuïteit van werkend Nederland, de arbeidsmarkt en de maatschappij in het algemeen.
Hoe je deze trend voorkomt? Volgens de arbodiensten onder andere door vroegtijdige herkenning en blijvende aandacht voor medewerkers die eerder door stressklachten zijn uitgevallen. Daarom staat elk jaar de ‘week van de werkstress’ stil bij dit groeiende probleem.
Stress vroegtijdig herkennen
Er zijn een aantal factoren waaraan je klachten herkent door stress, waaronder spanningsklachten, zoals piekeren, lusteloosheid en gespannenheid. Achteraf worden deze signalen wel herkend, maar juist als ze op tijd worden herkend valt er met kleine aanpassingen nog winst te behalen. Voor veel mensen is er ook geen ruimte om stressklachten te bespreken. Heerst er al geen fijne werksfeer of voel je je niet gehoord, dan is het moeilijker om jouw klachten te uiten. Veel mensen stappen ook niet snel naar een vertrouwenspersoon, terwijl die er juist voor is om je verhaal kwijt te kunnen.
4 tips tegen stress op de werkvloer
Een werkgever is verplicht om te zorgen voor een veilige, gezonde werkplek, werktijden en werkzaamheden. Daarnaast kijk je zelf ook naar wat je doet om werkstress te verminderen, bijvoorbeeld:
- Het gesprek aangaan
Deel je zorgen en geef aan wat je nodig hebt voor een betere werksfeer. Een vertrouwenspersoon helpt als een eerste stap lastig lijkt. - Ga een rondje wandelen tijdens de pauze
Frisse lucht is goed voor je hersenen en het geeft je nieuwe energie. Of je dit nu alleen doet of met een collega, het is altijd goed om even de benen te strekken tegen de stress. - Voldoende rustmomenten tijdens en na het werk
Jouw hersenen presteren niet 8 uur lang onafgebroken. Blok daarom momenten in voor koffie of voor een paar stretch oefeningen. Of plan een afspraak 50 minuten in, in plaats van een uur. Zo heb je na je afspraak nog 10 minuten om even de benen te strekken, op te laden of even wat te eten of drinken. Laat je ook niet verleiden tot structureel overwerk. Geef duidelijk je grens aan bij je collega’s en werkgever. Start een vergadering bijvoorbeeld 5 minuten eerder, zodat je eerst bespreekt hoe je weekend was. - Maak ruimte in je agenda
Ben jij iemand die (bijna) overal ja op zegt waardoor je agenda overvol raakt? Kijk wat prioriteit heeft en wat niet. Verdeel de taken over de week en kijk of een collega ook wat taken overneemt.
Werken aan minder werkstress
Stress op de werkvloer is een groeiend probleem dat zowel werkgevers als medewerkers raakt. Door tijdig signalen te herkennen en open te staan voor het bespreken van werkdruk, verminderen we de kans op werkstress. Het is noodzakelijk om een balans te vinden tussen werk en ontspanning, grenzen aan te geven en momenten van rust in te plannen. Tijdens de Week van de Werkstress staan we stil bij het belang van een gezonde werkcultuur waarin iedereen zich gehoord voelt. Samen dragen we bij aan een werkomgeving waar werkplezier centraal staat en werkstress steeds minder kans krijgt.