Netwerken als recruitment strategie

Je hebt een vacature. Je maakt een vacature tekst op en plaatst deze op de website, misschien op indeed en je deelt hem ook nog even op LinkedIn. Nu wachten tot de reacties binnenstromen en je aan het selectieproces kan beginnen. Toch?

Nee! Steeds meer MKB-bedrijven werven “via-via”. Netwerken is een belangrijk onderdeel in het recruitmentproces. Binnen jouw bedrijf heb je namelijk niet alleen jouw eigen netwerk waar je uit kan putten. Floor van de salarisadministratie heeft een netwerk, Amaya (accountmanager) heeft een netwerk en Milan (ICT-medewerker) ook. Steeds meer bedrijven zien de voordelen van werven met behulp van de netwerken van hun eigen medewerkers, ook wel referral recruitment genoemd.

De voordelen van netwerken? Het is effectief, goedkoop, vacatures worden sneller gevuld, de kwaliteit van de werving is beter en er is een lager verloop. Graag geef ik je een aantal tips om effectiever te netwerken bij de werving van een nieuwe medewerker:

  • Wil je gebruik maken van je eigen netwerk? Probeer dan niet alleen te netwerken op het moment dat je iets nodig hebt. Je zorgt juist voor een sterk netwerk wanneer je investeert in je netwerk wanneer je het niet nodig hebt. Heb je bijvoorbeeld al een database, of Excel sheet met interessante kandidaten gevonden uit eerdere werving. Stuur hen een kaartje met zijn/ haar verjaardag, geef een tip of trick wanneer je ze spreekt of stuur eens een interessant artikel naar ze op.
  • Wil je gebruik maken van het netwerk van je medewerkers zorg dan dat er draagvlak is. Geef een beloning voor het aandragen van een kandidaat. Zorg dat de medewerkers goed op de hoogte zijn van de vacature en geef regelmatig updates.
  • Netwerken is een vak apart en kost tijd. Heb je geen tijd maar wil je wel zo snel mogelijk een vacature vullen? Overweeg dan eens een externe partij te raadplegen. Externe partijen hebben vaak jarenlange ervaring, een groot netwerk, en belangrijker nog, ze weten hoe zij hun netwerk in moeten zetten. Het lijkt soms goedkoper om zelf de werving te doen. Niks is minder waar, als je alle uren die je hebt besteed aan de werving, en de verloren productieve uren bij elkaar optelt, dan kan je wel eens bedrogen uitkomen.

Wil je gebruik maken van het netwerk van Deel-een-recruiter.nl, dat mag natuurlijk altijd! Geef ons een belletje en wij helpen je graag verder.

– Amy van der Hulst-