Recruitment proces

5 veelgemaakte fouten in vacatureteksten, mét alternatieven

Wist jij dat 91% van alle vacatureteksten een onvoldoende scoort? Slechte teksten schrikken kandidaten af en zorgen ervoor dat ze niet solliciteren. Wij geven de 5 meest gemaakt fouten in vacatureteksten en geven concrete voorbeelden hoe het wél moet.

#1 Geen salaris benoemen in de vacaturetekst

Uit onderzoek van de Nationale vacaturebank in 2022 en 2023 blijkt dat het noemen van het salaris in een vacaturetekst zorgt voor 51 procent meer respons. Daarnaast geven zij ook aan dat voor 83% van de werkzoekenden het salaris een doorslaggevende rol speelt voor de keuze om te solliciteren of niet. Buiten het feit dat kandidaten het vervelend vinden dat er geen salaris wordt benoemd, is het niet goed voor je vindbaarheid. Het is namelijk een eis van Google for Jobs, anders beland je met je vacaturetekst onderaan de lijst.

#2 De vacaturetekst niet concreet maken

De meeste recruiters schrijven even snel tussendoor een vacaturetekst zonder er echt goed naar te kijken. Bijvoorbeeld bij de functieomschrijving: ‘het uitvoeren van administratieve werkzaamheden’. Wat zegt dit nu eigenlijk? Het is niet concreet. Omschrijf daarom in maximaal 7 (en eigenlijk het liefst nog 5) bulletpoints wat de kandidaat gaat doen. Hieronder een aantal voorbeelden hoe je het wel concreet omschrijft.

  • Uitvoeren van betalingen, rekeningen en betaalpassen aanvragen
  • Telefoondienst tijdens het dagelijkse spreekuur, waarbij je naar de juiste persoon verwijst
  • Ondersteunen van de afdeling HR bij het opstellen van een arbeidsovereenkomst

 

Vacaturetekst schrijven met Marco en Denise

 

#3 De doelgroep uit het oog verliezen

Doelgroepgericht schrijven lijkt heel moeilijk, maar dat hoeft niet zo te zijn voor jouw vacaturetekst. Geregeld zien wij vacatures voorbijkomen waarin gevraagd wordt naar een mbo niveau. Lees je de tekst, dan staan er bijvoorbeeld woorden in als efficiënt, monitoren, analyseren en fungeren. Een tekst met deze woorden leest niet fijn en daarom is het beter om op B1 niveau te schrijven. Tip: gebruik de website www.ishetb1.nl. Typ bijvoorbeeld het woord efficiënt in, en je krijgt alternatieven om je tekst begrijpelijker te maken.

Lees ook: de kunst van een goede vacaturetekst

#4 Clichés in vacatureteksten

Clichés in vacatureteksten
 helaas nog een veelgemaakte fout. Wij geven je een aantal clichés die echt niet meer mogen en bieden alternatieven aan.

❌ Er heerst een informele werksfeer

Alleen al bij het woord informeel krijgen we de kriebels. Want wat is informeel? Mag je eens per maand in je spijkerbroek op de werkvloer verschijnen? Of houden jullie de vergadering in de kantine?

✅ Hoe dan wel? Geef een concreet voorbeeld waaruit die ‘informele’ werksfeer blijkt. Wat maakt het bedrijf zo uniek? Is dat elke middag samen lunchen, een wandeling tijdens de pauze of heeft Bart zulke leuke humor dat iedereen altijd in een deuk ligt?

❌ Spin in het web

25% van de werkzoekenden geeft aan dat ze deze term het meest irritant vinden in vacatures. Want wat zegt het eigenlijk? Iemand die aan het multitasken is; praten met Jan, ondertussen de post sorteert en ook nog een e-mail snel beantwoord?

✅Welke taken voert deze persoon uit? Wie zijn de gesprekspartners? Omschrijf de diversiteit en veelzijdigheid van de functie. Bijvoorbeeld: zij is het hart van het team, altijd betrokken bij elke beslissing en iedere stap in het proces.

❌ Flexibel

Dit is ook weer zo’n vage term. ‘Je bent flexibel’. Waarin? Dat je de split uitvoert? Of dat je wisseldiensten werkt?

✅ Benoem de onderliggende reden in de vacaturetekst waarom iemand flexibel hoort te zijn. Gaat het om de werktijden, benoem dit dan concreet. Wil je dat iemand in de zomervakantie extra bijspringt vanwege de drukte? Benoem het.

#5 Niet inspelen op SEO in je vacaturetekst

SEO staat voor Search Engine Optimalization en zorgt ervoor dat je organisch vindbaar bent in de zoekmachines. Misschien klinkt dit als hogere wiskunde, maar dat is het niet. Vermeld in ieder geval in elke alinea de functietitel. Via Google Trends vergelijk je eenvoudig verschillende functietitels met elkaar, waardoor je ziet welke titel beter scoort over een bepaalde tijdsperiode. Wanneer je hier niet op inspeelt, is je vacaturetekst ook slechter vindbaar.

Checklist voor jouw vacature

Nu is het tijd om aan de slag te gaan met je vacaturetekst. Vink hieronder de 5 belangrijkste punten aan en je vacature wordt aanzienlijk beter!

  • Is het salaris benoemd?
  • Zijn de taken concreet omschreven in 5-7 bulletpoints?
  • Is de tekst op B1 niveau geschreven?
  • Zijn clichĂ©s vermeden?
  • Is de tekst leesbaar en overzichtelijk mĂ©t in elke alinea de functietitel?

Wil je zeker weten dat jouw vacature wél opvalt?

Krijg je na het aanpassen nog steeds geen reacties of zie je er tegenop om zelf aan de slag te gaan met je vacaturetekst? Dan helpen wij je graag. Met ons pakket Goed van start ondersteunen wij jou met marktonderzoek, opstellen van de kandidaat persona en het schrijven van de vacaturetekst, ook met een focus op SEO. Neem nu contact op en plan een gratis intakegesprek in!