Drie belangrijke redenen waarom kandidaten “ghosten”.

83% van de werkgevers heeft wel eens te maken gehad met “ghosting” (Indeed, 2020). 83%…. daar schrik ik deze Halloween meer van dan het zeer professioneel opgezette spookhuis van mijn buren. Waarom kiezen kandidaten hiervoor, terwijl 99% van de kandidaten echt wel weet dat dat niet zo netjes is tegenover een opdrachtgever. Ik geef je graag drie belangrijke redenen.

1.     Kandidaten worden heel vaak geghost. Dus waarom mag dat dan niet andersom?  

Ouch! Helaas gebeurt het nog te vaak dat een kandidaat heel laat iets hoort, of helemaal niet. En op een kandidatenmarkt als deze kan een kandidaat denken, ik ben al zo vaak geghost, waarom niet eens andersom…

Van beide kanten is ghosting niet netjes. Laten we dan ook als opdrachtgevers in ieder geval het goede voorbeeld geven, en altijd netjes en op tijd reageren. Ook beter voor je candidate Journey. 😉

2.     Het sollicitatie proces duurt echt veel te lang…..

Een kandidaat ghost omdat je sollicitatieproces veel te lang duurt. Tuurlijk wil je als bedrijf een goede keuze maken (als je op dit moment al een keuze hebt). Maar vergeet niet dat een kandidaat waarschijnlijk ook de keuze heeft (en ik weet zeker dat ze die hebben). Met een snelle reactie, geef je meer vertrouwen aan een kandidaat. En als een kandidaat echt op zoek is dan wil hij/zij geen weken wachten op een bevestiging of een eerste gesprek…

Een duurzame relatie moet je niet willen overhaasten, maar schiet in dit geval toch maar een beetje op…..

3.     De makkelijke weg

Net als bij online daten, is ghosten de makkelijkste weg om stilletjes uit iemands leven te verdwijnen. Netjes? Nee! Makkelijk? Ja!

Sommige kandidaten vinden het gewoon lastig om te vertellen dat ze toch niet geïnteresseerd zijn. Mijn recruiters hart breekt er stiekem altijd een beetje van. Want ik hoor graag de waarom. Maar ik troost mij altijd maar met de woorden; het ligt in dit geval niet aan jou….

Nu heb ik jou drie redenen gegeven waarom kandidaten ghosten. In mijn volgende blog vertel ik hoe je ervoor zorgt hoe je er mee omgaat en hoe je dit voorkomt. Wil je eens sparren over jouw recruitment proces? Neem dan contact op om eens vrijblijvend kennis te maken. 

 

Amy van der Hulst

 

Lees hier meer: https://deeleenrecruiter.nl/nieuws/