4 belangrijke trends op de arbeidsmarkt

143 vacatures op 100 werklozen, dat is een behoorlijke krapte. De krapte beperkt zich ondertussen niet meer alleen tot bepaalde sectoren, nee het raakt ons nu allemaal.

Het einde van het jaar is in zicht, en dat betekend dat we met volle bak gaan recruiten om 2023 weer goed en fris van start te gaan. Graag delen wij daarom 4 belangrijke trends om rekening mee te houden bij de werving anno eind 2022.

  1. De salarissen blijven maar stijgen – Het is een kandidatenmarkt, dus kandidaten kunnen vragen wat ze willen (hoe onrealistisch het soms ook klinkt). Met de inflatie en de verhoogde gasprijzen op het oog, zullen kandidaten daar misschien nog wel een paar euro’s bovenop doen.
  2. Soft skills worden nog belangrijker – De ideale kandidaat met die belangrijke hard skills. Die zijn er niet meer in overvloed. Voor sommige functies raden wij dan ook aan om iets minder op de hard skills te gaan zitten en iets meer op de soft skills. In plaats van kijken of iemand echt wel die diploma’s heeft moeten we steeds meer gaan kijken of iemand over de persoonlijke kenmerken of vaardigheden beschikt of zich kan ontwikkelen om de functie goed in te vullen.
  3. Het recruitmentproces moet sneller! We kunnen kandidaten echt niet meer laten wachten tot zijn/haar CV van de schoonmaakster tot de directrice is gegaan om bekeken te worden om vervolgens een besluit te nemen of je iemand wel of niet uitnodigt voor een gesprek. Wij raden aan om hier maximaal een week voor te nemen. Maar schakelen binnen een paar dagen is nog beter.
  4. Behouden is een belangrijke (recruitment) strategie. We komen in lastige situaties als die ene vacature maar niet ingevuld wordt. Maar we komen in een nog lastiger parket als de huidige medewerkers ook de biezen pakken. Focus op het behoud van je medewerkers wordt dus steeds belangrijker.

Wil je weten hoe je dit doet? Of eens sparren over je recruitment strategie? Neem gerust contact met mij op.

 

– Amy van der Hulst

Lees meer nieuws: https://deeleenrecruiter.nl/nieuws/