De kunst van een goede vacaturetekst

Even een vacature schrijven? Dadelijk na de pauze heb je vast nog wel een uurtje de tijd daarvoor. Echt waar? Een pakkende, duidelijke vacaturetekst schrijf je niet zomaar even tussen de bedrijven door. Daar moet je echt even voor gaan zitten en nadenken over de doelgroep die je wilt bereiken.

Volgens een artikel op de website www.werf-en.nl scoort maar liefst 91% van de vacatureteksten in Nederland een onvoldoende, 53% van de kandidaten vindt de vacatureteksten vaag en 79% van de kandidaten geeft aan dat de vacatureteksten concreter moeten zijn.

Maar liefst 91% van de vacatureteksten in Nederland scoort een onvoldoende.

Naar wie ben je op zoek?

Zoek je een nauwkeurige, administratief vaardige, salarisadministrateur of een innovatieve, creatieve marketingassistent? Iemand die voor diversiteit zorgt en toch binnen de cultuur van organisatie past? Een extraverte, dynamische persoonlijkheid die een gezonde dosis energie en creativiteit in het team kan pompen? Of juist iemand met een rustige uitstraling en natuurlijke senioriteit om zaken in detail te onderzoeken om tot een weloverwogen beslissing te komen? De juiste woordkeuze is van essentieel belang om de gewenste doelgroep aan te spreken. Ook goed is het om te weten wat de motivatoren zijn van je doelgroep, vinden ze flexibiliteit belangrijk of inhoud van het werk of toch misschien wel salaris?

Met de juiste tone of voice en voldoende informatie bereik je de juiste doelgroep. Even snel een vacaturetekstje schrijven werkt dus niet. Je ontvangt liever een paar goede reacties, dan tientallen sollicitaties die je allemaal door moet nemen en afwijzen.

Denk goed na over je vacaturetekst

Door goed na te denken over de vacaturetekst vorm jij je al een beeld van de ideale kandidaat, of andersom geredeneerd, als je de ideale kandidaat voor ogen neemt, hoe beschrijf je hem of haar dan? En is die ideale kandidaat werkelijk de kandidaat die je zoekt? Het is tegenwoordig een must dat je diversiteit in je organisatie wilt hebben. Echter in de praktijk zoeken mensen andere mensen waar ze een klik mee hebben. Die bij elkaar passen en een culturele fit hebben. Dat kan nog steeds een divers gezelschap zijn, maar is meestal wel een groep mensen die meer overeenkomsten dan verschillen hebben.